• бул. „Пейо К. Яворов“ 18, София
  • 087 836 8606
  • Този имейл адрес е защитен от спам ботове. Трябва да имате пусната JavaScript поддръжка, за да го видите.

Категории

Изложби

За Божественото и Прекрасното" - откриване изложба живопис на Ралица Денчева със специалното участие на Николай Иванов ОМ и Хайри Хамдан - палестински поет, писател и преводач
Който гледа навън, сънува ;
който гледа навътре, се пробужда". / К.Г.Юнг
В деня на будителите 1 ноември "Център по себепознание Орфей" представя " За Божественото и Прекрасното"- изложба живопис на една от най-нежните, съвременни, български авторки Ралица Денчева.
Изложбата включва 20 картини маслена живопис и рисунки, създадени през последните години.
В тишината на женските образи- изящни, красиви и благородни Ралица Денчева ни помага да се приближим до своята по-висша същност и божествена природа, разкрива силата, мистерията и чудото на душата, заквасва я със свещена мая и ни припомня думите на Орфей: "Не знаете ли, че сте богове!" Защото изкуството е царският път към Абсолюта, към Красотата, Божественото и Прекрасното, и той превръща човек в богоподобен и сътворец на Бога.
Изпълнени с финес, въображение и мечтателност, прецизност на рисунъка, пластичност и дълбочина в изграждане на образите и изящество на формите, картините разказват за езотериката, символиката и познанието скрити в орнаментите, носиите и шивиците, за красотата на българката, силата на женската природа, завръщането на извечното женско начало и обожествяването на жената като носител на Святия Дух, Мъдростта и Любовта, третото лице на Бога, пазителка на тайната и мистерията на Живота. Чрез нея човек открива своята двойнственост, вкусвайки от плодовете на доброто и злото, и чрез нея той успява да извърви дългия път на себепознание и единение със себе си, света и космоса.
Изкуството на Ралица Денчева синтезира в абсолютно единство най- благородните естетически традиции и емоции, заедно с най-високото етично схващане за човешката душа като храм на доброто, благородното и красивото .
То ни вдъхновява и позволява да се издигнем над ограниченията на ума, да разтворим съзнанието си като цвете и влезем чрез нейните картини в един нов, велик и чуден свят, свят на младост, красота, сила, любов и безкрай, свят, който ни възвръща към Божественото и Прекрасното вътре в нас.
Наричат Ралица Денчева една от най-нежните съвременни художнички.Тя си спечели много почитатели в България и чужбина с реалиистичния си, одухотворен стил, който контрастира на потока от модернистични увлечения, залял изобразителното изкуство.
Живописните и платна (портрети, цветя, мистични композиции) носят дълбоките корени на традицията и фолклора, съхранили езотерична мъдрост, духовна чистота, Божествено прозрение и вдъхновение.
Картините на Ралица внасят красота, хармония и живот, зареждат с добра енергия и изконни ценности най-изисканите домове в България и заемат важно място в най-отбраните колекции в чужбина.
зала "Аполон" и зала "Дионис"
1 ноември, сряда, от 19:00 ч.
Изложбата продължава до 7 януари 2024 година.
Дата на събитието 01.11.2023 19:00 ч.
Капацитет Неограничен
Регистриран 0
Индивидуална цена Гледайте връзката "НА ЖИВО"
Местоположение Зала “Аполон”

Вече не приемаме регистрация за това събитие

Трилогия на сетивата е изложба на трима автори, които са свързани на сетивно ниво.
Тяхната сетиивност ги кара, докосвайки и преживявайки дълбоко всяко едно събитие, да излеят Душата си в красиви изображения: на платно , метал и стъкло.
Картините на Юлиана са изображения, вдъхновени от чудото на Минойската цивилизация, тъй като голяма част от нейният жиивот е тясно свързан с Гърция.Там е жиивяла и учила дълги години.Обича и се възхищава на древната култура на тази страна.Повечето от картините и са заимствани от стенописите в двореца на царете в Кносос на остров Крит, предшестващи с векове класическата епоха на древна Елада.
Борислав Великов е представил своите творби с изящество, стил и красота.Изразните му средства деликатно внушават графичен рисунък, който хармонира с прекрасните му произведения.Вдъхновен е от персийският календар, чиято история е безкрайно интригуваща.
За своите творби Мичо Димитров казва, че отразяват вътрешното му емоционално състояние. Обича цвета...Не планува картините, а следва сърцето и вътрешния си импулс.Събитията по света рефлектират остро в него и реагира спонтанно.
Дата на събитието 12.10.2023 19:00 ч.
Капацитет Неограничен
Регистриран 0
Индивидуална цена Гледайте връзката НА ЖИВО
Местоположение Зала “Аполон” и “Дионис”

Вече не приемаме регистрация за това събитие

"Изкуство без граници" - изложба живопис, скулптура, бижута
Екипът на новата онлайн галерия за българско изкуство, BG Crafts Gallery, с най-голяма радост Ви кани на изложба!
Откриване – 16 юни, петък, от 18:00ч.
Ще имате възможност да се насладите на авторски картини, скулптури и бижута, изработени с много старание и любов от творците, партниращи си с BG Crafts Gallery.
Ще се радваме да споделим тази специална вечер с Вас!
Очакваме Ви на 16ти Юни, в 18:00 часа, в Център по себепознание "ОРФЕЙ", в град София!
Бъдете здрави, щастливи и вдъхновени!
Изложбата продължава до 12 юли.
Дата на събитието 16.06.2023 18:00 ч.
Начална дата на регистрацията 01.06.2023
Капацитет Неограничен
Регистриран 0
Ограничена дата 16.06.2023 18:00 ч.
Индивидуална цена Гледайте връзката НА ЖИВО
Местоположение Зала “Аполон” и “Дионис”

Вече не приемаме регистрация за това събитие

"Пътят на светлината" - изложба на Стефан Чертоков
Изложбата „Пътят на светлината“ е с благотворителна цел в подкрепа на каузата „Сподели Добро“ на Фондация „Здравно бъдеще“.
Стефан Четроков е роден в град Смолян през 1983 година.
Завършил е средното си образование в Средно Специално Художествено училище за Приложни изкуства в град Смолян със специалност художествена обработка на металите.
Завършва бакалавърска степен със специалност скулптура и магистратура със специалност педагогика на обучението във Великотърновския университет „Св. Св. Кирил и Методий“ , в класа на проф. Стефан Лютаков, който дава най-големия тласък в професионалния път на Стефан.
Още като студент Стефан Четроков участва в редица художествени пленери по скулптура в гр. Велико Търново, гр. Разград, гр. Шабла, гр. Ветрен, гр. Слънчев бряг и др.
Първата самостоятелна изложба Стефан Четроков реализира през 2018 година в Художествена галерия „Христо Градечлиев“ в град Каварна в рамките на фестивала „Страваганца“.
5 поредни години Стефан Четроков е председател на журито в Държавната агенцията за българите в чужбина, което оценява и награждава картини на талантливи български деца в чужбина.
В момента е преподавател по изобразително изкуство в елитно частно училище в гр. София.
Дата на събитието 11.05.2023 19:00 ч.
Капацитет Неограничен
Регистриран 0
Индивидуална цена Безплатно
Местоположение Зала “Аполон” и “Дионис”

Вече не приемаме регистрация за това събитие

"Деца творят цветя" - изложба
Съвременният свят атакува от ранна детска възраст въображението на децата ни и постепенно ги превръща в консуматори.
В школата децата откриват нов спектър на изкуството - изкуството на цветя от хартия. Чрез творчеството - изработване с ръчички на цветята, се разширява техния мироглед и кръгозор; усъвършенства се фината им моторика. Заедно създаваме бъдеще. Опитваме да съхраним техния вътрешен свят и да насърчаваме тяхното въображение.
Заповядайте на първата изложба в гр. София на школа по хартиени цветя Paperflowers ArtClass. Младите творци ще представят пред Вас своето творчество - изработените от тях цветя от хартия и аранжирани в различни композиции. Децата ще споделят с Вас какво символизира изработени от тях букет и при какви поводи е подходящо да бъде поднесен; и не само.... Ще Ви въведат в света на изкуството на цветята от хартия.
Школа по хартиени цветя PaperFlowers Artclass съществува от м. Май 2020г. в гр. Варна. Младите творци от школата са лауреати на престижни международни конкурси за детско творчество. Тук в гр. София школата отвори врати през м. Декември 2022г. По време на всяко ателие децата чрез творчество усъвършенстват фината моторика на своите ръце. Всред нови приятели всички се учим на взаимопомощ и подкрепа. Творим, разказване си истории и легенди за цветята и слушаме детски песни, а телефоните са в чантите за поне два часа.
Дата на събитието 04.05.2023 19:00 ч.
Начална дата на регистрацията 01.04.2023
Капацитет Неограничен
Регистриран 0
Ограничена дата 04.05.2023 19:00 ч.
Индивидуална цена Безплатно
Местоположение Зала “Аполон” и “Дионис”

Вече не приемаме регистрация за това събитие

"Мозайката като хореография" - изложба на Ралица Владимирова
Ралица Генчева Владимирова е дългогодишен творец с богат опит в областите класически балет, балетна хореография, балетна и театрална режисура. От 15 години живее и работи в Атина, Гърция.
В годините на принудително наложена изолация - Covid 19, тя открива “Мозайката” като друг вид хореографско изразно средство чрез камъните. Черпи вдъхновение от носталгичните спомени от детството си с любимите хора и места от родината.
За последната година нейни творби взимат участие в три престижни изложби:
2022 - 7 -ма Колективна изложба MCF Michael Cacoyannis Foundation , Атина
2002 XVII AMIC congress, Ravenna, Italy
2023 -8-ма Колективна изложба MCF, Атина
Член е на AIMC ( Associazione Internationale Mosaicisti Conteporanei) от 2022 година.
Дата на събитието 21.04.2023 18:00 ч.
Начална дата на регистрацията 01.04.2023
Капацитет Неограничен
Регистриран 0
Ограничена дата 21.04.2023 18:00 ч.
Индивидуална цена Гледайте връзката на живо във ФБ старницата или по TVart Channel на www.osc.bg
Местоположение Зала “Аполон” и “Дионис”

Вече не приемаме регистрация за това събитие

"Сънят на Орфей " - самостоятелна изложба на художника Николай Маринов
Николай Маринов е популярен художник, поет и есеист. Картините му са красили изложбени зали в Германия, Обединеното кралство, Полша, САЩ, Гърция, Турция, Украйна. Има над 30 самостоятелни изложби в НДК, Народното събрание, галерия "Драка, Съюза на архитектите, в Уникредит Студио, Двореца в Балчик и др. Участвал е в пленера "Градините на цар Фердинанд", картините от който са изложени в галерията в Царска Бистрица на Боровец. През 2002г. негова творба е отпечатана на протоколната новогодишна картичка на Министерския съвет, изпратена до премиери и президенти в десетки държави по света. През 2014г. гостува с четири свои платна в къщата на Пикасо в Малага. Две от тях са откупени от галерията.
Автор е на шест стихосбирки.
Събитието се организира в партньорство с Цветелина Узунова и екипа на PR агенция VIPART
www.bwoman.bg
Дата на събитието 16.03.2023 19:00 ч.
Начална дата на регистрацията 01.03.2023
Капацитет Неограничен
Регистриран 0
Ограничена дата 16.03.2023 19:00 ч.
Индивидуална цена Гледайте връзката
Местоположение Зала “Аполон” и “Дионис”

Вече не приемаме регистрация за това събитие

"Шумът на дърветата“ – изложба живопис и скулптура на Огняна Вакавлиева
„Шумът на дърветата“ – изложба живопис и скулптура на Огняна Вакавлиева
Думи от автора:
„Шумът на дърветата“ е повече от изложба... това е едно тихо, дълбоко разсъждение за съществуването, за смисъла, за любовта, за загрижеността, за спомените и за това което все още не се е случило. В живописните ми творби е цветът – радостта от живота, детската бъбривост
и любопитсво, моментът. В скулптурните ми творби е бялото – тишината, мъдростта, съзерцанието, вечното.
Представените творби са осъществени през последните 20 години. Те са узрявали бавно и трудно, но тук и сега бих искала да споделя с вас облекчението и светлото чувство, което идва след тежкия, понякога мъчителен процес на търсене. Какво намерих? Вярвам, че съм открила един собствен визуален език на който да изразя универсални, вълнуващи всеки човек чувства и преживявания.
Без да съм го търсила тази изложба
се явява юбилейна.
Тази изложба е покана за разговор, за споделяне на преживяване и ще бъде съпътствана от срещи с приятели и публика, под формата на концертни изяви, беседи и работни ателиета.
За автора:
Огняна Вакавлиева е родена през 1972 в София. Завършва специалност „Порцелан и стъкло“ в
Национална художествена академия. Част от детството й преминава в Северна Африка, където се докосва до френската култура, учейки във френски лицей. По-късно живее и работи 8 години в Испания, където има собствена галерия за съвременно изкуство. Днес тя преподава Изобразително изкуство във френския лицей във София и работи в ателието си в село Лозен, до София. Дом, любов, творчество и работа са обединени на едно място. По думите й, това е
нейната благословия в този живот.
С тази юбилейна изложба тя споделя най-светлото до което
се е докоснала, като познание и преживяване. Заповядайте на откриването на 10 февруари 2023, от 19ч. В Център по себепознание „Орфей“, както и на съпътстващите събития, които ще организираме по време на изложбата – беседи, музикални и художествени работилници.
Дата на събитието 10.02.2023 19:00 ч.
Начална дата на регистрацията 01.01.2023
Капацитет Неограничен
Регистриран 0
Ограничена дата 10.02.2023 19:00 ч.
Индивидуална цена Гледайте връзката

Вече не приемаме регистрация за това събитие

"Поглед в паралелните реалности" - изложба на Lori Solair

Картинната изложба, с която Lori Solair ни отвежда в ПАРАЛЕЛНИ РЕАЛНОСТИ е творческото проявление на вдъхновението, получено във време на медитация и молитва след пътуването й до Алтай.
Върху картините е пренесена енергията и благодатта на тези различни и мистични светове, а красотата на тамошната природа достига и до нас ......
Съзерцавайки ги, „всеки човек може да почувства потока от хармонична енергия и да си спомни искрата на Създателя, която блести във всеки от нас.“
Да почувствате тяхното невероятно излъчване, да усетите силата и благотворното им въздействие е само една от красивите страни, които ЛАРИСА открива пред нас.

Дата на събитието 10.01.2023 19:00 ч.
Начална дата на регистрацията 01.01.2023
Капацитет Неограничен
Регистриран 0
Ограничена дата 10.01.2023 19:00 ч.
Индивидуална цена Безплатно
Местоположение Зала “Аполон” и “Дионис”

Вече не приемаме регистрация за това събитие

"Безграничност" - изложба живопис на Лили Сотирова
Център по себепознание “Орфей” представя многостранния талант на художничката Лили Сотирова в изложбата “Безграничност”, която се открива на общобългарския празник
1 ноември - Ден на народните будители.
Изложбата „Безграничност“ представя абстрактни платна в техника масло върху платно на художничката Лили Сотирова.
Тя търси дълбочина в посланията, които отправя към обществото чрез картините си в едно сливане на форми, които се преливат в колорит. „Безграничност“ е потъване в сетивни измерения, в които емпатията към наблюдателя се открива и чувства във вътрешната структура, която имаме и в нашата личност. Пространствата са перспективни, но в тях се намира ориентир за посоката на движещия се живот.
В него откриваме нюанси, както в топли тонове, така и в студени, през които всеки един от нас преминава в житейският си път.
Всичко е баланс между нашия личен избор кое качество да преобладава в душата ни. Линията е акцент, поставен за постигане на естетика. Без нея се губи формата на цялостния сюжет и кадър на картината. Тя присъства в почти всяка творба. Разглежда се и едно разгръщане на подсъзнателни видения и екзистенциални въпроси, чиито отговори могат да бъдат открити в съчетанията на цветовете и пластовете.Реалността, в която съжителстваме е представена под друг ъгъл и гледна точка. Това е една друга реалност, в която времето, настоящето и пространството се случват едновременно. Преобладаващите топли нюанси подсказват за един път, по който художничката Лили Сотирова е тръгнала, а именно път на пречистване и презареждане към усъвършенстване. Импровизирани са образи, от които искаме или да се изчистим или да приемем за себе си. Поставени са структури, които създават ново начало, което е неограничено в своите посоки.
В изложбата „Безграничност“ е разгледан преходът на развитие от различни етапи и периоди на художничката. Влиянието на изкуството е отразено в детайлите. Образът на света е възприет съзнателно и отразен върху платна, които впоследствие са се превърнали в движещи се картини върху човешкото тяло. Душата, вътрешният и външният свят са облечени и експонирани в
облекла, които не поставят произведението в рамка.
Изложбата се осъществява с подкрепата на Национален фонд „Култура“/ National Culture Fund, Bulgaria
зала "Аполон"
Откриване 1 ноември, вторник, от 19:00 ч.
Изложбата продължава до 11 януари, 2023 г.
Дата на събитието 01.11.2022 19:00 ч.
Начална дата на регистрацията 01.10.2022
Капацитет Неограничен
Регистриран 0
Ограничена дата 01.11.2022 19:00 ч.
Индивидуална цена Гледайте връзката
Местоположение Зала “Аполон” и “Дионис”

Вече не приемаме регистрация за това събитие